Izmır Car Rentals ile yapılacak olan araç kiralama süreci boyunca en çok merak edilen sorular ve araç kiralama süresi ile ilgili haller aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
Kiralama Süresi
Araç Kiralama Rezervasyonu Nasıl Oluşturabilirim?
Araç rezervasyonunuzu www.izmircarrentals.com rezervasyon bölümünden seçimleri tamamladıktan sonra Kredi kartı, Sanal pos veya Havale ile istediğiniz para birimiyle yapabilirsiniz.
Rezervasyonumda Nasıl Değişiklik Yapabilirim?
Onaylı rezervasyonlarınızda, araç değişikliği ya da ek hizmet gibi durumlarda rezervasyonunda değişiklik yapmak isteyen misafirlerimiz 0532 379 17 62 numaralı çağrı merkezimize ya da doğrudan ilgili ofise ulaşabilirler. Rezervasyon değişikliği için ek ücret talep edilmez.
Rezervasyon İptal Prosedürü Nedir?
Rezervasyon saatine son 24 saat kala hariç bildirilen iade taleplerinde ücret kesintisi olmaksızın ücret iadesi yapılır. 24 saatten daha az sürede bildirmiş olduğunuz iptal talebinde ise 1 günlük ücret kesilerek kalan tutar iade edilir. İptal talebi ile ilgili tüm merak ettikleriniz için 0532 379 17 62 numaradan iletişim sağlayabilirsiniz.
Yaş Sınırı ve Provizyon/Teminat Ücretleri
Araç kiralama yaş sınırı Ekonomi sınıf araçlar için 21 yaş 2 yıllık ehliyet 1000 TL teminat bedeli, Orta sınıf araçlar için 24 yaş 3 yıllık ehliyet 1500 TL teminat bedeli, Üst sınıf araçlar için 26 yaş 4 yıllık ehliyet 2500 TL teminat Premium araçlar için 27 yaş 5 yıllık ehliyet 4000 TL teminat bedeli alınmaktadır.
Kiraladığım Araç için Depozit Ödemem Gerekli mi? Provizyon Ücreti Kaç Günde İade Edilir?
Geçerli pasaport ve uçuş bilgisi alınan yurt dışı misafirlerimizden Provizyon (Depozito) talep edilmez. Ancak ilk defa araç kiralayacak yurt içi müşterilerinden kredi kartı ve Provizyon talep edilmektedir.
Provizyon, kiralamanın sona ermesi akabinde; varsa ücretli karayolları köprü geçişleri, eksik yakıt, km sınırı aşımı, hasar bedelleri hesaplanarak kalan tutar iade edilir. Bu durumlar söz konusu değil ise ücretin tamamının iadesi müşterinin kredi kartının bağlı olduğu bankaya iletilir. Provizyon bankalar arası işlem sürelerine bağlı olarak ve resmi tatiller göz önünde bulundurularak 1 ila 10 iş günü içerisinde kredi kartınıza yansıtılmaktadır.
Ofisler Arası Tek Yön (Drop) Ücreti: Kiralık Aracı Farklı Şehirde Teslim Edebilir miyim?
Kiralamış olduğunuz aracımızı aldığınız ofisten farklı ofise bırakabilmeniz için tek yön ücreti talep edilmektedir. İlgili tutar rezervasyon aşamasında tek yön ücreti olarak alınmaktadır.
Kredi Kartım Yok, Araç Kiralayabilir miyim?
Güvenlik kurallarımız gereği, tüm rezervasyon kanallarımız aracılığıyla yapılan araba kiralama hizmetleri için sürücü bilgileri ile ödeme yapılan kart bilgileri eşleşmesi gerekmektedir. Kredi kartı dışında Nakit, Debit kart, Sanal kart, Ek kart, Senet vb. ödeme şekilleri kabul edilmemektedir.
Araç Kiralama Sözleşmesi Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Araç kiralama sırasında ehliyet, kimlik ve pasaportunuzun orijinal ve fotokopisinin yanınızda bulunması gerekmektedir. Ve en az Provizyon bedeli kadar limiti olan sürücüye ait kredi kartı bulunmalıdır. Ayrıca, ikamet adresiniz ve telefon bilgileriniz sözleşmenize kayıt edilecektir.
Kiraladığım Aracı Teslim Alırken ve İade Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Araç teslim tutanağı imzalamadan önce aracın kilometresini, yakıtını kontrol ediniz ve kusur varsa yetkili personel ile birlikte tespit ederek tutanağa doğru geçirildiğinden emin olunuz. Ayrıca aracın güvenlik donanımı ve aksesuarları ile ilgili yetkili personelimizde bilgi alabilirsiniz.
Aracın iadesinde gecikme durumunda iade olacak ofise bilgi verilmesi önemlidir. Aksi takdirde araç teslim etme süresi 2 saati geçtiğinde 1 günlük kira bedeli yansıtılır. Aracın erken iade edilmesi durumunda ise kullanılmayan gün sayısı iade edilmemektedir. Kiralama kontratında belirtilen kira başlangıç ve bitiş tarihlerine göre planlama yapılmaktadır.
Kaza Yaptığımda Yapmam Gerekenler Nelerdir?
Meydana gelen bir kazada kira sözleşmesi üzerinde bulunan telefon numaralarından bize ulaşmanız gerekmektedir. Misafirlerimizin duran araca çarpması halinde ya da aracımız park halindeyken üçüncü şahıslar tarafından aracımıza çarpılması halinde aracın yeri değiştirilmeksizin en yakın polis veya jandarma karakoluna başvurularak kaza, hırsızlık ve alkol tespit raporları alınmalıdır.
Aşağıda yer alan durumlardan en az birisinin mevcut olması halinde, araç kesinlikle hareket ettirilmemeli ve en yakın polis veya jandarma karakoluna başvurularak kaza, hırsızlık ve alkol tespit raporları alınmalıdır.
- Çarpışma halinde sürücü belgesiz motorlu araç kullanılması
- Sürücünün araç kullanabilmek için yasal olarak yaş şartını sağlamamış olması
- Sürücüde akıl sağlığı ve şüphesinin olması
- Kazaya karışan araçlardan birinin kamu kurumlarına ait olması
- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi
- Üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelmesi
- Kazaya karışan araçlardan birinin trafik sigortasının bulunmaması
- Kazanın ölüm ya da beden zararı ile sonuçlanması
Çarpışma halinde yukarıda belirtilen maddelerden hiçbiri oluşmadıysa misafirlerimizin kazanın oluş biçimine göre maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutması ve kazaya karışan her iki tarafın da tüm evrakları (karşı tarafın ruhsat, trafik sigortası, ehliyet kopyası ve olay yeri fotoğrafları) eksiksiz olarak ibraz etmesi gerekmektedir. Kazadan hemen sonra kaza ve alkol raporu tutulması ve ilgili evraklarla birlikte 24 saat içerisinde tarafımıza bilgi verilmesi icap olunur.
Sigorta ve Kasko Hangi Koşullarda Geçerlidir?
Trafik ve alkol raporları kazadan hemen sonra tutulmalıdır. Kaza çift taraflı ise karşı tarafa ait ruhsat fotokopisi, sigorta poliçesi fotokopisi ve ehliyet fotokopisi kaza yerinde karşı taraftan alınmalı ve size ait aynı belgeler karşı tarafa verilmelidir. Kazadan hemen sonra tarafımıza bilgi verilmelidir.
Aracın alkollü herhangi bir madde etkisi altında veya hız sınırlarının üzerinde kullanılması ve aracı kiralayan kişinin tamamen kusurlu olması durumunda aracı kiralayan kişi oluşabilecek tüm hasarlardan sorumlu tutulur.
Rapor tutulmayan, eksik veya geçersiz evrak durumunda aracı kiralayan hiçbir şekilde sigortadan yaralanamaz ve yararlanmayı talep edemez.
Ayrıca aşağıda belirtilen durumlarda sigortadan yararlanma talebi geçersiz sayılacak ve oluşan zararlar sigorta kapsamı dışında kalacaktır:
- Aracı, kira sözleşmesi üzerinde belirtilen isim ve isimler dışında bir kişinin kullanması
- Aracı, normal koşullar dışında kullanma: Motora zarar verecek kullanımlar, yol şartlarını göz önüne almadan ve patlak veya hasarlı lastik ile kullanma, hatalı yakıt doldurma vb.
- Aracı, trafik kurallarına riayet etmeden kullanma: Hız sınırının aşılması, kırmızı ışık vb. diğer ihlaller, aracı alkol veya herhangi bir maddenin etkisi altında kullanma
- Araçta taşınan yükün bir kazaya sebebiyet vermesi
- Aracın dikkatsiz kullanılması: Aracın yağış ve yol durumuna göre kullanılmaması, öndeki aracın emniyet takip mesafesine uygun takip edilmemesi vb.
- Oluşan bir kaza, hasar veya çalınma durumunda verilen irtibat numarasından haber verilmemesi, aracın kaza yerinden terkedilmesi vb. durumlar
- Oluşan kazanın üzerinden en çok 48 saat geçmesine rağmen trafik ve alkol raporunun alınmaması
- Aracın çalınması durumunda orijinal anahtarının teslim edilmemesi
- Kira süresi bitmiş olmasına rağmen herhangi bir onay alınmadan aracın kullanılmaya devam edilmesi ve teslim edilmemesi
- Lastik, far veya camlarda meydana gelen hasarlarda ilgili irtibat numaralarından haber verilmeden işlem yapılması
Oluşan kazalarda üçüncü şahıslara verilen hasarlardan oluşacak maddi tazminat tutarı, mali mesuliyet sigortası teminatı altındadır. Teminat dışında kalan tutarlar aracı kiralayanın sorumluluğundadır. Teminat dışında kalan tutarlar için Izmir Car Rentals sorumlu tutulamaz.
Aracın Arızalanması Durumunda Ne Yapmalıyım?
Meydana gelen bir arızada kira sözleşmesi üzerinde bulunan telefon numaralarından tarafımıza ulaşmanız gerekmektedir. Buna göre kiralanmış olan aracın, hasar, arıza ya da bir başka sebeple kullanılamayacak durumda olması sebebiyle, aynı segmentte ya da ücretsiz olarak daha üst segmentte başka bir araç 24 saat içerisinde tahsis edilir.
Kiraladığım Aracın Plakasına Kesilen Trafik Cezasını Kim Öder?
Kiralık araçlarımızın plakasına yazılan trafik cezaları, tarafımıza tebliğ edilir. Maliye Bakanlığı tarafından tarafımıza tebliğ edilen cezalar misafirimizin kiralama sürecinde ibraz ettiği kredi kartından tahsil edilir.
Araçlarda HGS Bulunuyor mu?
Tüm filomuzdaki araçlarımızda HGS bulunmaktadır. Kiralama sürenizin sonunda, HGS kullanım bilginiz ofislerimize ulaşır ve geçiş ücreti kredi kartından veya provizyon bedelinizden tahsil edilir.
Kiralık Aracımı Başkasının Kullanması Mümkün mü?
Kiralama sözleşmesi, aracı kiralayan kişi ile yapılmaktadır. Sözleşmeye bağlı olarak aracın tüm sigorta ve güvence şartlarında aracı kiralayan kişinin bilgileri yer almaktadır. Kira sözleşmesinde bilgileri yer almayan bir kişinin sürücü olarak maddi ya da manevi hasarlı kazanın tarafı olması durumunda; tüm sigorta ve güvenceler geçersiz sayılır. Hem aracı kiralayan hem de kazaya karışan kazadan sorumlu tutulur.
Ek Sürücü Hizmeti Nedir?
Kiralık araçlarda ek sürücü hizmeti; aracı kiralayana ek bir sürücünün de sözleşmenin tarafı olmasını, sigorta ve güvencelerde yer almasını sağlamaktadır. Kiraladığınız aracın sınıfına göre Ekonomi sınıf araçlar için 21 yaş 2 yıllık ehliyet, Orta sınıf araçlar için 24 yaş 3 yıllık ehliyet Üst sınıf araçlar için 26 yaş 4 yıllık ehliyet Premium araçlar için 27 yaş 5 yıllık ehliyet belirtilmemesi durumunda ikinci sürücü sigorta kapsamı dışında tutulur. Buna göre meydana gelecek hasarlarda sigorta ve kasko devreye girmez.